Saturday, December 10, 2011

SSC GENERAL AWARENESS MODEL QUESTIONS FOR LDC SET- 05

1. Who was the first Indian woman to scale the Mount Everest ?(A) Bachhendri Pal(B) Phew Dorajee(C) Onn Saang Su Kayi(D) Yoko Ono

2. Epicentre is concerned with—(A) Earthquake(B) Volcano(C) Cyclone(D) Land-sliding

3. Name of S. Chandrashekhar is associated with which of the following subjects ?
(A) Cosmology(B) Chemistry(C) Fluid Mechanics(D) Astrophysics

4. Which scale is used to measure the intensity of earthquake ?
(A) Richter(B) Metric(C) Centigrade(D) Newton

5. Who was the only Indian woman to be elected as the President of U.N. General Assembly ?
(A) Vijayalakshmi Pandit(B) V. K. Krishna Menon(C) Jawaharlal Nehru(D) Rajeshwar Dayal

6. Sea-coast of which of the following states is the longest ?(A) Andhra Pradesh(B) Maharashtra(C) Orissa(D) Tamil Nadu

7. ‘RAF’ is the abbreviated form of which of the following ?(A) Ready Action Force(B) Rapid Action Force(C) Reverse Action Force(D) Repeat Action Force

8. Bolometer is used to measure which of the following ?(A) Frequency(B) Temperature(C) Velocity(D) Wavelength

9. Tehri dam is built on which of the following rivers ?(A) Ganga(B) Brahmputra(C) Bhagirathi(D) Yamuna

10. Which of the following is incorrect ?(A) AIDS is a retroviral disease(B) AIDS disease spreads due to homosexual and bisexual relations(C) AIDS was first diagnosed in 1981 in USA(D) Due to AIDS, ano-genetal warts are formed

11. The process of removing calcium and magnesium from hard water is known as—
(A) Sedimentation(B) Filtration(C) Flocculation(D) Water softening

12. Major gaseous pollutant of the thermal power station is—(A) H2S(B) NH3(C) NO2(D) SO2

13. Leprosy bacillus was discovered by—(A) Koch(B) Hansen(C) Fleming(D) Harvey

14. Where are the traces of Portuguese culture found in India ?(A) Goa(B) Calicut(C) Cannanore(D) Cochin

15. The British introduced the railways in India in order to—
(A) Promote heavy industries in India(B) Facilitate British commerce and administrative control(C) Move foodstuff in case of famine(D) Enable Indians to move freely within the country

16. According to Dadabhai Naoroji ‘Swaraj’ meant—
(A) Complete independence(B) Self government(C) Economic independence(D) Political independence


17. The concept of the Directive Principles of State Policy was borrowed by our Constitution from the Constitution of—(A) U.S.A.(B) Canada(C) U.S.S.R.(D) Ireland

18. ‘Jeevan Aastha’—a scheme relating to investment and saving, was launched during 2008-09, by—
(A) Tata AIG(B) ICICI Prudential(C) Bajaj Allianz(D) LIC

19. The three medals that Indians won in the Beijing Olympics were in—
(A) Shooting, Boxing and Wrestling(B) Shooting, Boxing and Archery(C) Shooting, Wrestling and Tennis
(D) Shooting, Boxing and Hockey

20. ATM stands for—(A) Automatic Teller Machine(B) Automated Teller Machine(C) Automatic Tally Machine(D) Automated Tally Mechanism

21. There is no provision in the Constitution for the impeachment of the—
(A) Chief Justice of India(B) Chief Justice of a High Court(C) Governor(D) Vice President

22. Only one of the following can be the ex-officio Chairman of the Planning Commission. He is the—
(A) Minister for Planning and Development(B) Home Minister(C) Prime Minister(D) Finance Minister

23. The train service—‘Thar Express’ between India and Pakistan, originates in India from—
(A) Jaisalmer(B) Jodhpur(C) Bikaner(D) Barmer

24. Which one of the following cricketers has been awarded the Rajiv Gandhi Khel Ratna Award for the year 2007 ?(A) Sachin Tendulkar(B) Saurav Ganguly(C) M.S. Dhoni(D) Virender Sehwag

25. Garba is a dance form of—(A) Gujarat(B) Rajasthan(C) Orissa(D) Assam

26. Which one of the following countries has become the world leader in the carbon credit business in 2007 ?(A) India(B) Brazil(C) Mexico(D) China

27. Who is named as the Flying Sikh of India ?(A) Mohinder Singh(B) Ajit Pal Singh(C) Joginder Singh(D) Milkha Singh

28. Which religious reformer of Western India was known as ‘Lokhitwadi’ ?
(A) Gopal Hari Deshmukh(B) R. G. Bhandarkar(C) Mahadev Govind Ranade(D) B. G. Tilak

29. Fundamental Rights are not given to—(A) Bankrupt persons(B) Aliens(C) Persons suffering from incurable disease(D) Political sufferers

30. Which is the lowest layer of the atmosphere ?(A) Troposphere(B) Stratosphere(C) Mesosphere(D) Thermosphere

31. Which of the following, according to Mahatma Gandhi, is the strongest force in the world ?
(A) Non-violence of the brave(B) Non-violence of the weak(C) Non-violence of the coward(D) Non-violence of the downtrodden

32. Which event brought about a profound change in Ashoka’s administrative policy ?
(A) The third Buddhist Council(B) The Kalinga War(C) His embracing of Buddhism(D) His sending of missionary to Ceylon

33. What is the tenure of the Prime Minister of India ?
(A) Conterminous with the tenure of the Lok Sabha(B) Conterminous with the tenure of the President(C) As long as he enjoys the support of a majority in the Lok Sabha(D) Five years

34. What was the reason for Gandhiji’s support to decentralization of power ?
(A) Decentralisation ensures more participation of the people into democracy(B) India had decentralisation of power in the past(C) Decentralisation was essential for the economic development of the country(D) Decentralisation can prevent communalism

35. Consent of the people means consent of—(A) A few people(B) All people(C) Majority of the people(D) Leader of the people

36. For how many categories has A. R. Rehman, the Golden Globe Award Winner for original sound track in the film ‘Slum Dog Millionaire’ been nominated at the Oscars ?(A) 1(B) 2(C) 3(D) 9

37. Which of the following is not a Panchayati Raj Institution ?(A) Gram Sabha(B) Gram Panchayat(C) Gram Cooperative Society(D) Nyaya Panchayat

38. Who among the following were members of the Swaraj Party ?
1. Motilal Nehru2. Sardar Patel3. Gopal Krishna Gokhale
(A) 1 and 2(B) 1 only(C) 2 and 3(D) 1, 2 and 3


39. Match the following—
Union Territory
(a) Puducherry(b) Andaman and Nicobar Islands(c) Lakshadweep(d) Daman and Diu
Jurisdiction (High Court)
1. Kerala2. Bombay3. Madras4. Calcutta
            (a)        (b)      (c)       (d)
(A)       3          4         1         2
(B)       1          3         4         2
(C)       1          2         3         4
(D)       1          4         3         2

40. Which of the following is an extra-constitutional and nonstatutory body ?
(A) Finance Commission(B) Planning Commission(C) Union Public Service Commission(D) Election Commission

41. Which of the following is true regarding ‘No Confidence Motion’ in the Parliament ?
1. There is no mention of it in the Constitution.
2. A period of six months must lapse between the introduction of one ‘No Confidence Motion’ and another.
3. Atleast 100 persons must support such a motion before it is introduced in the House.
4. It can be introduced in the Lok Sabha only.
(A) 2 and 4(B) 1, 2, 3 and 4(C) 1, 2 and 3(D) 1 and 4
42. Deep fried food materials are carcinogenic because they are rich in—
(A) Fats(B) Hydrocarbons(C) Cooking oil(D) Nicotine

43. The toxicity of which of the following heavy metals leads to liver cirrhosis ?
(A) Copper(B) Lead(C) Mercury(D) Zinc

44. If the radius of blood vessels of a person decreases his/her blood pressure will—
(A) increase(B) decrease(C) remain unaffected(D) increase for males and decrease for females

45. Cell or tissue death within a living body is called as—(A) Neutrophilia(B) Nephrosis(C) Necrosis(D) Neoplasia

46. Insufficient blood supply in human body is referred as—(A) Ischemia(B) Hyperemia(C) Hemostasis(D) Hemorrhage

47. Typhoid is caused by—(A) Pseudomonas sp.(B) Staphylococcus(C) Bacillus(D) Salmonella typhi

48. BCG immunization is for—(A) Measles(B) Tuberculosis(C) Diphtheria(D) Leprosy

49. Besides carbohydrates, a major source of energy in our food is constituted by—(A) Proteins(B) Fats(C) Minerals(D) Vitamins

50. The limb bones of children become bent if there is deficiency of vitamin—(A) A(B) B1(C) D(D) E

ANSWER:- 1 : (A) 2 : (A) 3 : (D) 4 : (A) 5 : (A) 6 : (A) 7 : (B) 8 : (B) 9 : (C) 10 : (C) 11 : (D) 12 : (D) 13 : (B) 14 : (B) 15 : (B) 16 : (C) 17 : (D) 18 : (D) 19 : (A) 20 : (A) 21 : (C) 22 : (C) 23 : (D) 24 : (C) 25 : (A) 26 : (D) 27 : (D) 28 : (A) 29 : (B) 30 : (A) 31 : (A) 32 : (B) 33 : (C) 34 : (C) 35 : (C) 36 : (C) 37 : (C) 38 : (B) 39 : (A) 40 : (B) 41 : (D) 42 : (A) 43 : (A) 44 : (A) 45 : (A) 46 : (A) 47 : (D) 48 : (B) 49 : (B) 50 : (C)

3 comments:

  1. very informative post indeed... was looking for the same // help me by solving a query of mine.. I'm enrolled in http://www.wiziq.com/course/1649-online-videos-to-prepare-for-bank-po-written-examinations but now in two minds whether to continue it or not because it being an online course. What are your thoughts on it.. ? Should I continue with the course as the study material & teaching style is very educative or I should fall back and switch to offline modes of learning.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dear SrishtiD:- in my opinion you have to quite from on line courses for 2 reson; (1)it wants 2 much time to understand d basics & (2)it is not d right way to study. {Aap INTERNET se refrence le sakte hai time to time madad le sakte hai lekin padhai ka sabse good way offline hi hai} for this if you know the basic rules join any practice session of BSC/Mahindra in your city.......... for more send me your Email ID..........

      Delete

  2. your blog is excelent. It is very useful for me so keep it up.
    Here we leave a comment for SSC coaching in Chandigarh as well as IBPS Coaching,
    GATE/ TET/ CTET/ LAW/ LLB/IAS Coaching at Edu Gaps Chandigarh.


    SSC Coaching/SSC Coaching Institute

    ReplyDelete